Informácie o zápise

Prihlasovanie do novozriadenej Materskej školy Žilinskej univerzity v Žiline je predĺžené do 31. mája 2024

Spôsob podania žiadosti:

  • osobne do kancelárie Ústavu celoživotného vzdelávania:
    • kancelária MB 110, Ulica 1. mája 32, Žilina (areál FBI)
    • kancelária AC 120, Univerzitná 1, Žilina
  • elektronicky skeny všetkých požadovaných dokumentov na e-mailovú adresu msuniza@uniza.sk
  • poštou na adresu: Materská škola Žilinskej univerzity v Žiline, Univerzitná 1, 010 26  Žilina

Zákonný zástupca dieťaťa je povinný doručiť písomnú žiadosť spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní.
V prípade, že sa jedná o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, je nutné k žiadosti a potvrdeniu o zdravotnom stave dieťaťa priložiť aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Tlačivo žiadosti o prijatie (prihláška) je k dispozícii v časti „Tlačivá na stiahnutie“. 

Podmienky prijímania detí do materskej školy:

prednostne sa do materskej školy budú prijímať deti,

  • pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné – deti ktoré dovŕšia 5 rokov do 31. augusta 2024,
  • dovŕšili šesť rokov veku, ale nedosiahli školskú spôsobilosť (deti pokračujúce v plnení povinného predprimárneho vzdelávania ešte jeden školský rok),

v prípade voľnej kapacity:

  • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie – ktoré do 31.8.2024 dovŕšia vek 4 roky,
  • deti zamestnancov Žilinskej univerzity v Žiline.

V prípade, že sa jedná o dieťa so zdravotným znevýhodnením zákonný zástupca k žiadosti predloží:

  •  vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie;
  • odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast.

Z vyjadrenia príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, ako aj z odporúčania všeobecného lekára pre deti a dorast musí byť jednoznačné, či odporúčajú prijatie dieťaťa so zdravotným znevýhodnením a zaradenie do bežnej triedy v rámci inkluzívneho vzdelávania spolu s ostatnými deťmi alebo jeho zaradenie do špeciálnej triedy.

Dôležité: Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov diet’at’a. Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

  • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa,
  • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov žiadosť podpísať,
  • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa,
  • ak sa zákonní zástupcovia dohodnú, že žiadosť bude podpisovať iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí len jednému zákonnému zástupcovi.

Vo všetkých uvedených bodoch je povinnosť sa preukázať dokladom, ktorý potvrdzuje uvedenú skutočnosť alebo písomným vyhlásením k podaniam týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, o ktorých sa rozhoduje v správnom konaní. Tlačivá sú k dispozícii v časti „Tlačivá na stiahnutie“.

Rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa do materskej školy bude vydané do 30.06.2024.

Doplňujúce informácie:
Povinné predprimárne vzdelávanie (PPV):
PPV plní dieťa formou pravidelného denného dochádzania v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyri hodiny denne, okrem času školských prázdnin; tým nie je dotknuté právo tohto dieťaťa zúčastňovať sa na predprimárnom vzdelávaní aj v čase školských prázdnin.

Pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania:
Deti, ktoré po dovŕšení 6. roka veku nedosahujú školskú spôsobilosť, môžu pokračovať v plnení PPV v MŠ. Rozhodnutie o pokračovaní plnenia PPV vydáva riaditeľka na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu /možnosť stiahnuť na našej webovej stránke v časti tlačivá na stiahnutie/. Rozhodnutie o pokračovaní plnenia PPV sa môže pre jedno dieťa vydať iba raz.

V prípade, že dieťa ani po pokračovaní plnenia PPV v MŠ nedosiahne školskú spôsobilosť, začne najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo 7. rok veku, plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole.