Aktivity

UNIZA pre deti

Image

Prepojenie univerzitného a detského sveta je jedinečné. Prírodovedné, technologické, inžinierske a matematické činnosti doplnené o umenie (STEAM) sú pre život i ďalšie vzdelávanie mimoriadne dôležité. Preto je prirodzenou súčasťou vzdelávania v našej materskej škole. Prepájame skutočný svet so zručnosťami v odbore, jazykom i gramotnosťou. Deti spoločne pracujú na zvedavosti a spochybňovaní, tvorení a prerábaní, počúvaní a zdieľaní. A všetko sa to deje v úzkom prepojení s našou univerzitou.

Leonardo First

Image

Leonardo da Vinci bol zvedavý, neprestával sa pýtať, pozoroval svet a prepájal na prvý pohľad neprepojiteľné. Bádateľsky orientovaná výučba je preto základným stavebným prvkom aktivít v rámci Leonardo First. Experimentovaním a jednoduchými pokusmi, stimulujúcim prostredím, prácou s rôznymi materiálmi, nástrojmi i informačnými zdrojmi vhodnými pre daný vek podporujeme prirodzenú zvedavosť detí a objavovanie sveta. Podporujeme ich kreativitu, rozvoj vlastnej schopnosti pozorovať, experimentovať a kriticky myslenia. Motivujeme k formovaniu a položeniu otázok, objavovaniu odpovedí a vytváraniu vlastných záverov. Aplikáciou metódy CLIL podporujeme prirodzené učenie sa anglického jazyka.
A prirodzene, sme vedci a bádatelia, takže naše vzdelávacie a tvorivé aktivity sa dejú v súlade s modelom 5E - Engage - Explore – Explain - Elaborate – Evaluate. Základom konceptu Leonardo First je dlhoročne organizovaná Akadémia Leonarda da Vinci.

Lego Discover

Image

Objavovanie, inovatívnosť, tímová práca a zábava je možné spojiť do jedného slova – LEGO. Pracujeme s modernými učebnými pomôckami ktoré, spoločne s navrhnutými postupmi priaznivo formujú atmosféru vzdelávacieho prostredia, vnášajú do neho tvorivosť s prirodzenou túžbou porozumieť, učiť a vzdelávať sa. Prostredníctvom kariet námetov činností a zábavnými triednymi aktivitami určenými pre individuálnu i organizovanú hru pre skupinu detí súčasne rozvíjame jemnú motoriku, kreativitu a prirodzenú túžbu bádať a objavovať.

 

Medzi generáciami

Image

Vzájomná úcta, porozumenie, búranie predsudkov i ochota počúvať je kľúčovým motívom medzigeneračných aktivít dlhoročne organizovaných na Univerzite tretieho veku UNIZA  a východiskom Medzigeneračnej univerzity. Prostredníctvom jej vyškolených študentov – senioriek a seniorov vnášame do aktivít materskej školy múdrosť a skúsenosť zrelého človeka. Deti sú zase zárukou tvorivosti, ktorá zo spoločných stretnutí vytvára vzácne momenty hravosti a vedomie, že sa navzájom potrebujeme a dopĺňame.